Oplysninger om Peder Hansen Kofoed

Kildehenvisninger
1. [Født: 15 jun 1598 i Pg. Blykobbegård, Nyker Sogn, Bornholms Vester Herred, Bornholm Amt]
- kilde: Titel: Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail , i arkivet:
2. [Død: 24 dec 1648 i Lübeck]
- kilde: Titel: Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail , i arkivet:
3. [Begravet: 1649 i Rønne Kirkegård, Bornholms Vester Herred, Bornholm Amt]
- kilde: Titel: Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail , i arkivet:
Biografi 
Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail
 
kom til at vende tilbage til købstaÙwden og genoptage slægtens oprindelige erhverv som købmand i Rønne, ligesom hans navnebroÙwder Peder Kofod fra 1510. Her giftede han sig med borgmesterdatteren Elisabeth Madsdatter Ravn, og blev borgerkaptajn, rådmand og senere borgmester, hvilket dog ikke forhindrede ham i med iver at samle på frimandsgods.
 
Af ÙDsamlingenÙC kan nævnes:
Sandegård og Fynegård i Knudsker ( den sidste i pant fra Mads Kofoed).
Bjømegård, Vintregård og Skadegård i Nyker , alle i det frugtbare strøg mellem brødrenes slægtsgårde Kyndegård, Blykobbegård og VelÙwlensgård.
Kyllingegård (nu: Stensebygård) i Bodilsker. Myregård i Nylars.
Julegård i Aaker.
ÙDI SoseÙC, (nu: LI. Dalbygård) i Vestermarie. Heslegård i Østerlars.
M. f1. En smuk kollektion! Det blev især her, slægtens kapital og jordværdier samlede sig.
 
Købmandsgerningen var tydeligt nok langt mere lukrativ end landsdommerembedet og landÙwbrugserhvervet. Selv Mads Kofoed måtte pantÙwsætte en af sine gårde til sin rige broder .
 
Hvor ægteparret boede i Rønne ved vi ikke beÙwstemt, men da sønnen Hans, der også blev borgÙwmester, boede der hvor Amtsgården nu ligger i Storegade, regner man med, at denne centralt beliggende købmandsgård også har været Peder Kofoeds. Her fødtes 9 sønner og 6 døtre. For denne dygtige og stræbsomme købmand syntes alt at lykkes, indtil også han i 1645 led nederlag, ligesom Mads på et felt, han slet ikke kendte til - hvor hans evner som købmand faktisk ødelagÙwde det hele!
 
De 2 ældste sønner kom naturligvis til at hedÙwde Mads og Hans efter morfar og farfar. De blev begge købmænd i Rønne. Mads nåede kun at blive fænrik i borgervæbningen - 3 børn - medÙwens Hans opnåede at blive tolder og rådmand og senere borgmester. Fra dem begge stammer nogÙwle af slægtens kendteste grene .
Nr. 3 fik navnet Jens. Det blev ham, der som ÙDBornholms befrierÙC blev slægtens berømteste medlem; hans levnedsløb vil blive skildret i kap. IX. Også nogle af hans i alt 24 børn videreførte slægten med livskraftige grene til vor tid.
 
Derefter fulgte Claus, der i familieoptegnelserÙwne angives at være blevet kaptajn i Brabant (Provins i Nederlandene, der i 1648 rev sig løs fra Habsburgerne). Af døtrene blev Karen gift med rønneborgeren Willum Clausen, der samÙwmen med de hjemmeværende brødre deltog i opstanden i 1658, ligesom Boel blev gift med Jens Ansgarsen, der var rådmand i Rønne.

Siderne er lavet den 17-feb-2014 med GEDHTanc Version 2.37.6   © 2006